Sunday, April 18, 2010

Löysin soratiet

Maanantaina töihin mennessäni otin hetken mielijohteesta varsin pitkän reitin. Ajoin Keltinmäestä Isolahteen, sieltä Tikkalaan ja seututien 607 kautta Korpilahdelle, josta ysitietä takaisin kaupunkiin. Nuo pienemmät tiet antavat aivan toisella tavalla haastetta ja harjoitusta kuin kaupungin kadut tai hyvät valtatiet. Olenkin sen jälkeen ajanut tuon tien jo useampaan kertaan (lompakko itkee...).

Melkoinen oli hämmästykseni, kun Tikkalasta poistuttaessa tie muuttui sorapäällysteiseksi ralllipoluksi.


View Larger Map

Kyseessä on seututie eli kolmannen luokan maantie, heti valtateiden ja kantateiden jälkeen. Tien rallipolkumaisuus yllätti. Tiellä on lähes koko matkalla yleisrajoitus 80 km/h.


View Larger Map

Seuraavaan mutkaan on helppo ajaa ylikovaa.


View Larger Map

Tie on aivan korvessa.


View Larger Map

Tie on uskomattoman mäkinen. Seuraavassa kuvassa näkyvä mäki on niin jyrkkä sekä alas- että ylöspäin ja sen laakso on niin pieni, että kun otin ensimmäisellä ajokerralla alamäessä vauhtia sinne sallittuun 80 km/h:iin asti (tarkoituksena antaa sen hidastua ylämäessä), pohjalta noustettaessa veri pakeni päästä. Tunne oli erittäin hurja.


View Larger Map

Tie tulee Korpilahdelle Petäjävedeltä. Petäjäveden suunnalla tie ylittää Piesalanjoen, jossa on juuri näinä aikoina komea koski (ei tosin tässä Googlen kuvassa yhtä komea):


View Larger Map

Soratiellä ajamisen kokemuksen voisi päätiellä saada ajamalla tuhatta ja sataa (siis 200 km/h ja yli), mutta soratiellä se on laillista (ja fiksusti tehtynä turvallistakin!). Kun kerran ajoin soratieltä ysitielle, oli muutos kuin olisi sohvalle mennyt löhöämään.

Alan ymmärtää myös (mutta en hyväksy) miksi jotkut autoilijat haukkuvat nopeusrajoituksia. Seututie 607 on kapea, mutkainen ja mäkinen soratie, Keltinmäentie on leveä, suora ja tasainen asfalttitie. Seututiellä 607 kevyt liikenne ajaa muun liikenteen seassa, Keltinmäentiellä on kasvillisuudella autotiestä erotettu kevyen liikenteen väylä. Keltinmäentien pitkällä suoralla ei ole juuri edes tietä ylittäviä jalankulkijoita, sillä tien toisella puolella on metsää. Toki liikennemäärät ja lähellä olevan asutuksen määrä on aivan eri luokkaa. Seututie 607:llä on lähes koko matkan 80 km/h:n yleisrajoitus, Keltinmäentie kuuluu 40 km/h:n nopeusrajoitusalueeseen.

What can I say? Soratiellä on hauskaa.

No comments:

Post a Comment